ΕΡΩΤΗΣΗ: ΥΠΗΡΞΕ “ΜΙΖΑ” ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ Rafale ;; (ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ 2015 ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο Νικολούδης: Οι Μίζες Στα Εξοπλιστικά Ήταν 4%)

  

ΑΛΦΕΙΟΣ : ΓΛΕΝΤΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΜΕ ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ Rafale !!! … … … … ΑΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ …ΔΙΟΤΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ …

ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟ … 13-1-2015 ΒΟΜΒΑ!!! ΑΠΟ ΤΟ 2001-2011, 42.000.000 ΜΙΖΕΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΑ Leopard 2, Α/Α ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ!!!

ΤΕΛΙΚΑ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΚΙ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ, ΕΝΑ ΤΑΝΚ ΠΟΥΛΙΟΤΑΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΜΕ 70.000.000 ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΑΣ ΧΡΕΩΝΑΝ 700.000.000 ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ… !!! ΑΣ ΤΟΝ ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ !!!

ΑΠΟ ΤΟ 2001 ΕΩΣ ΤΟ 2011 ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΕΠΕΦΤΑΝ ΒΡΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ Leopard 2, ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ !!!

42.000.000 ΕΥΡΩ ΠΗΡΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ Ο ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ε.α. ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΛΑΔΩΝΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ !!! ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΣΑΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ !!!

…………

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟ … 4-4-2015 Νικολούδης: Οι μίζες στα εξοπλιστικά ήταν 4%

«Στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των συμβάσεων αυτών, ήταν έξω από τη χώρα εκείνοι που πουλούσαν τα όπλα και που έδιναν τα χρήματα, τα οποία κάποιοι όντως μέσα στη χώρα παρανόμως εισέπρατταν»

Στο σκανδαλώδες και πολυπλόκαμο σύστημα της «μίζας» που είχε στηθεί στη χώρα, με πρωταγωνιστές εντός και εκτός των συνόρων, και που η λειτουργία του κόστισε στην ελληνική οικονομία πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια, αναφέρθηκε σε παρέμβασή του από τη Βουλή, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής για το Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, ο αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης.

[ … «Η διαφθορά» υπογράμμισε ο κ. Νικολούδης, «είναι σαν το ταγκό που χορεύεται από δύο. Δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος που παίρνει χρήματα, αν προηγουμένως δεν βρεθεί κάποιος που έχει την διάθεση να του προσφέρει τα παράνομα χρήματα. Και αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που αν δεν το ξεχωρίσουμε από την αρχή, είναι πολύ πιθανό ότι θα οδηγηθούμε συνεχώς σε λάθος συμπεράσματα».

Στη συνέχεια, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε σε συνοπτική καταγραφή τριών κατηγοριών περιπτώσεων όπου καταγράφονται έκνομη δραστηριότητα κατά τη σύναψη συμβάσεων εκ μέρους του Δημοσίου, μιλώντας μεταξύ άλλων για μίζες που κυμαίνονται από 2% έως και 23%, υπογραμμίζοντας πως όλα τα παραδείγματα που παρουσίασε είναι «απολύτως υπαρκτά και απολύτως ακριβή»:

Πρώτον: «Είναι πλήρως διακριβωμένο ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις συμβάσεων αγοράς οπλικών συστημάτων που υπέγραψε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η παράνομη προμήθεια, ή άλλως «μίζα», που δινόταν σε Ελληνες αξιωματούχους –προκειμένου με παράνομο τρόπο να συμβάλουν στην κατάρτιση αυτών των συμβάσεων- ήταν κατά μέσο όρο 4%. Απώλεια για το ελληνικό Δημόσιο; Δισεκατομμύρια. Στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των συμβάσεων αυτών, ήταν έξω από τη χώρα εκείνοι που πουλούσαν τα όπλα και που έδιναν τα χρήματα, τα οποία κάποιοι όντως μέσα στη χώρα παρανόμως εισέπρατταν».

Δεύτερον: «Στις συμβάσεις προμήθειας παντός είδους αγαθών και υπηρεσιών εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, το περίπου θεσμοθετημένο ποσοστό προμήθειας ήταν 2%-2,5%. Εδώ, αντιθέτως με την προηγούμενη κατηγορία, το κυρίαρχο μερίδιο στις συμβάσεις αυτές, το είχαν εταιρείες εντός της χώρας».

Τρίτον: «Συμβάσεις προμήθειας ιατροφαρμακευτικού υλικού από τα Δημόσια νοσοκομεία και γενικότερα από φορείς του Δημοσίου. Το ποσοστό παράνομης προμήθειας έφτανε το απίστευτο ποσοστό του 23%! Το ποσοστό αυτό που κυριολεκτικά σοκάρει, δεν είναι το μόνο στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει αυτού του είδους τις συμβάσεις. Εδώ, έχουμε μια διαδικασία όπου ο εντοπισμός των υπηρεσιακών φορέων που έπρεπε προσεγγιστούν για να γίνει η δουλειά, η διακίνηση μέσα από πολυπλόκαμους διαδρόμους των μαύρων ταμείων, των χρημάτων που προορίζονταν για τη δωροδοκία, και εν τέλει ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα χρήματα δίνονταν, είχε πραγματικά αναχθεί σε επιστήμη. Είχε σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να είναι πάρα πολύ δύσκολη η σύλληψη εκείνων που συμμετείχαν στις έκνομες δραστηριότητες. Στην τρίτη αυτή κατηγορία, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που πωλούσαν το φαρμακευτικό υλικό, ήταν εταιρίες εκτός αυτής της χώρας. Η απώλεια για το κράτος εδώ ήταν πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια». … ]

……………

ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟ … 5-5-2021 Αγορά Rafale: Οι απαντήσεις για τον “τσουχτερό” λογαριασμό και τα λάθη που έγιναν

To δημοσίευμα του Militaire.gr για την αγορά ακόμη 30 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Αίγυπτο και η σύγκριση του κόστους με τα ελληνικά Rafale, προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πάρα πολλά σχόλια. Όπως συμβαίνει πάντα τα περισσότερα προέρχονται από αναγνώστες που θέτουν νέα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις ,ακόμη και αμφισβητώντας πληροφορίες που δημοσιεύουμε. Αυτή είναι η υγιής αντίδραση ενός μέσου ανθρώπου που λειτουργεί με την απλή λογική. Υπήρξαν και οι θλιβεροί “μπατριώτες” οι οποίοι έχουν πολύ ψηλά τη “σημαία”…Την πλαστική κομματική, γιατί αυτό που προέχει γι΄ αυτούς δεν είναι η χώρα αλλά το…ποιος την κυβερνά.

Θέτοντας λοιπόν τα ερωτήματα των αναγνωστών σε ειδικούς λάβαμε απαντήσεις .

Να υπενθυμίσουμε ότι η θέση μας για τα Rafale είναι όχι απλά θετική…Εδώ και 20 χρόνια αρθρογραφούσαμε για τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη εκφράζοντας την απορία ,γιατί η Ελλάδα δεν τα εξετάζει ως λύση! Τα ΄φερε έτσι η ζωή και τώρα κάποιοι απ΄ όσους χαμογελούσαν ειρωνικά τρέχουν να τα παραγγείλουν.

Πρώτα απ΄ όλα βέβαια να μη ξεχνάμε το προφανές: η Ελλάδα έχει παραγγείλει 18 Rafale από τα οποία τα 12 είναι ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ. Η κυβέρνηση διέρρευσε ότι ενδέχεται να αγοράσει ακόμη 6 μαχητικά. Συνεπώς μπορεί να φθάσουμε στα 24 αεροσκάφη. Κόστος 3,3 δις.

Η Αίγυπτος θα αγοράσει 30 καινούργια Rafale . Κόστος 3,9 δις.

Ας απαντήσουμε στα ερωτήματα με τις απαντήσεις που μας δόθηκαν:

1. Είναι δεδομένη η αγορά των 6 επιπλέον Rafale;
“Η πληροφορία έγινε πρωτοσέλιδο σε άκρως φιλοκυβερνητική κυριακάτικη εφημερίδα. Δεν διαψεύστηκε από κανέναν. Συνεπώς όλα δείχνουν ότι ισχύει. Η αγορά επιπλέον Rafale είχε επισημανθεί από την ανακοίνωση της αγοράς των 18 αεροσκαφών. Έμπειροι αεροπόροι φώναζαν από τότε ότι πρέπει να αγοραστούν ίσως και 18 ακόμη Rafale. Κι όμως η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία σημασία με αποτέλεσμα να έχει συμβεί τα εξής απίθανα για τη χώρα και την ΠΑ:

Στην αρχική σύμβαση δεν υπάρχει καν άρθρο για δικαίωμα προαίρεσης προμήθειας αριθμού αεροσκαφών . Συνεπώς αν η κυβέρνηση επιβεβαιώσει την πληροφορία που διέρρευσε, θα πρέπει να ξέρει ότι απαιτείται τροποποίηση της αρχικής σύμβασης ή σύναψη νέας!
Το ερώτημα είναι γιατί αυτά δεν είχαν προβλεφθεί από την αρχή και λίγους μήνες μετά εμφανίζεται η απαίτηση για πρόσθετα αεροσκάφη. Δείχνει ότι οι επιλογές δεν γίνονται με επιχειρησιακά κριτήρια και κάποιος θα πρέπει να μας εξηγήσει ποια είναι τα κριτήρια.

Αν είχαμε παραγγείλει 24 αεροσκάφη από την αρχή θα είχαμε επιτύχει καλύτερους όρους και περισσότερες πιθανότητες θα υπήρχαν για συμμετοχή της Ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα που τώρα το “κοιτάει με το κυάλι”.

2. Τι συμβαίνει με τις τιμές αγοράς των Rafale για Ελλάδα και Αίγυπτο;

Σε ότι αφορά τιμές:
Μέχρι τώρα έχουμε για την Ελλάδα 3 συμβάσεις, προμήθειας αεροσκαφών, όπλων & FOS ύψους 2,5 δις Ευρώ. Κάθε καινούργιο αεροσκάφος σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Dassault κοστίζει 100 εκατομμύρια Ευρώ (fly away) . Στο πρόγραμμα πρέπει να προστεθεί και ο εξοπλισμός αποστολής (role equipment ) & ανταλλακτικά αρχικής υποστήριξης για τα 6 νέα αεροσκάφη & ενδεχομένως κάποιες πρόσθετες συσκευές επίγειας υποστήριξης .

Γίνεται πολύς λόγος για τα όπλα και ότι αυτά δήθεν είναι που έχουν πάει το κόστος της αγοράς πιο ψηλά, σχεδόν κοντά σ΄ αυτό της Αιγύπτου. Μα απ΄ όσα έχουν δημοσιοποιηθεί τα μόνα νέα όπλα που παραγγέλνουμε μαζί με τα 18 Rafale είναι τα Meteor . Η υπόλοιπη σύμβαση με την MBDA αφορά την συντήρηση των ήδη υφιστάμενων όπλων Mica, Scalp & Exocet εκ των οποίων τα 2 πρώτα χρησιμοποιούνται και από τα Μ-2000-5. Δηλαδή η υφιστάμενη ποσότητα αυτών υποστηρίζει 48 αεροσκάφη (24 Rafale & 24 M-2000-5). Είναι  επαρκή;

Σε ότι αφορά το αιγυπτιακό πρόγραμμα σύμφωνα μ αυτά που δημοσιεύτηκαν  τα 3,75 δις Ευρώ αφορούν την σύμβαση των αεροσκαφών και τα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια Ευρώ αθροιστικά πρόσθετες συμβάσεις με την MBDA & Safran Electronics. Το ποσό φαίνεται μικρό κυρίως για τα απαιτούμενα όπλα για 30 αεροσκάφη εκτός αν έχουν ήδη μεγάλο απόθεμα ή τους έχουν κάνει τεράστιες εκπτώσεις.

Με αφορμή τις ερωτήσεις που θέσαμε προέκυψε κι ένα ακόμη ζήτημα που όλοι μας το ΄χούμε ξεχάσει και δεν το υπολογίζουμε στον “λογαριασμό”. Είναι η απόσυρση των Mirage-2000 τα οποία θα πάρουν υποτίθεται οι Γάλλοι για να τα πουλήσουν σε κάποια άλλη χώρα. Τι γίνεται μ΄ αυτό το θέμα; Η απάντηση:

“ Είχαν πει ότι θα τα αγοράσουν οι Γάλλοι χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι όροι. Έκτοτε σιγή ιχθύος. Θα τα κρατήσουμε για ανταλλακτικά για τα Mirage 2000- 5 όπου υπάρχει εναλλαξιμότητα;
Αν πρόκειται τελικά  να πουληθούν στους Γάλλος και δεδομένου ότι τα αεροσκάφη είναι παρατημένα και χρήζουν εκτεταμένης συντήρησης για να επανέλθουν σε επιχειρησιακή κατάσταση, μια λύση θα ήταν το έργο αυτό να το αναλάβει η ΕΑΒ που διαθέτει τεχνογνωσία στον τύπο και  να πληρωθεί από τις Γαλλικές βιομηχανίες στα πλαίσια της υποχρέωσης τους να παράξουν έργο στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία λόγω της καινούργιας σύμβασης που μέχρι τώρα βρίσκεται στο απόλυτο μηδέν”.

Σοφή η πρόταση αλλά δυστυχώς δε νομίζουμε ότι ασχολούνται με την ΕΑΒ και γενικότερα με την αμυντική βιομηχανία στην κυβέρνηση.

………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………

ΠΗΓΗ https://alfeiospotamos.gr/2022/01/21/%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%85%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%be%ce%b5-%ce%bc%ce%b9%ce%b6%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-rafale/?fbclid=IwAR3Bv3sjVkijaq_FB0XkVbvu1YCKdf4QeqzKIwsl49L4aQiyx31zf6ZXNls

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου