Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε στη Βουλή, επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολο, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την "Τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης" από την Ολομέλεια.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο όπως αυτό είχε κατατεθεί για διαβούλευση τον περασμένο Αύγουστο:
Άρθρο 01 – Αντικείμενο
Αντικείμενο του παρόντος νόμου είναι η απλοποίηση των διαδικασιών πολιτογράφησης αλλοδαπών ως Ελλήνων πολιτών και η ενίσχυση της δυνατότητας ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτογραφημένων πλέον Ελλήνων στην πολιτική ζωή της χώρας.
Άρθρο 02 – Σκοπός
Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η μείωση των εκκρεμών αιτήσεων πολιτογράφησης, καθώς και η διασφάλιση της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας και της ισονομίας στη διαδικασία πολιτογράφησης των αλλογενών αλλοδαπών.
Με 250 ευρώ και παπαγαλίζοντας βασικές γνώσεις γεωγραφίας και ιστορίας μπορεί κάποιος αλλοδαπός που πληρεί τις βασικές προϋποθέσεις να αποκτήσει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.
Άρθρο 06 – Διαδικασία πολιτογράφησης – Τροποποίηση άρθρου 7 Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας
Διαδικασία πολιτογράφησης1. Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να πολιτογραφηθεί ως Έλληνας καλείται να συμμετάσχει σε γραπτή δοκιμασία, προκειμένου να πιστοποιηθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων των περ. α’ και β’ του άρθρου 5Α. Προϋπόθεση συμμετοχής στη γραπτή δοκιμασία αποτελεί η καταβολή εξέταστρου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ. Για την πιστοποίηση αυτή, ο αλλοδαπός οφείλει να αντεπεξέλθει επιτυχώς σε εξετάσεις ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β1 στην κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και του γραπτού λόγου, καθώς και σε εξέταση γνώσεων στοιχείων ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας, ελληνικού πολιτισμού και θεσμών του πολιτεύματος της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου